Over The Rainbow – Rene Bachrach Krištofić – Otvorenje izložbe

/Over The Rainbow – Rene Bachrach Krištofić – Otvorenje izložbe
Loading Events
This event has passed.

“Tjedan Izraela, Galerija Milan i Ivo Steiner i Matica Hrvatska predstavljaju najnoviji ciklus radova Renea Bachracha Krištofića na akrilu koji se nadovezuje na prijašnja dva ciklusa.”

Onkraj duge

Svaki potmuli zaokret svijeta ima razbaštinjenikâ
kojima ne pripada više prijašnje, a još ne iduće.

  1. M. Rilke,Sedma elegija,

s njemačkoga preveo Zvonimir Mrkonjić

 

Pogrom, taj strahoviti civilizacijski zaokret nije donio samo smrt milijunima, nego ih je i razbaštinio sjećanja. Istražujući sudbine žrtava holokausta, Rene Bachrach Krištofić analizirao je složene odnose kolektivne memorije i privatnog sjećanja zaključivši da se mnogo pripovijeda o sjećanju upravo zato što ga je tako malo ostalo. „Sjećanje je život“, zabilježio je francuski povjesničar Pierre Nora, „rođeno iz živih društava, utemeljeno u vlastitom vremenu, podvrgnuto trajnoj evoluciji i dijalektici pamćenja i zaborava“  – i izuzetno je podložno manipulacijama. I dok svijet ulazi u još jedan ciklus netolerancije i mržnje prema onima koji su protjerani iz svojih domova, bez zemlje, dokumenata,  krova nad glavom i saznanja o sudbinama najbližih, njihovi životi postaju temeljem manipulacija u dnevno-političkim konjunkturama Zapada, upravo kao da se tridesete godine prošlog stoljeća u Europi nisu nikada dogodile. Međutim, Rene Bachrach Krištofić nije angažirani umjetnik koji tendenciozno reagira u skladu sa zahtjevima umjetničke scene. Prije bih zaključila kako je njegov najnoviji ciklus svojevrsni nastavak autobiografske prakse borbe oko značenja komemorativne tradicije, prisutno već i u ranijem ciklusu Western Lands iz 2011. kada je zapisao da „kroz radove preispitujem priče nestalih članova obitelji koja se prepliću sa sjećanjima onih koji su preživjeli. Kolažiranjem svih elemenata stvaram svijet u kojem se više razina stvarnosti (prošle i sadašnje) miješa s onim imaginarnim.“ Iskoristivši arhive kojima smo, pilatovski čistih ruku, delegirali zadatak pamćenja, Rene  je istražio živote umrlih ne bi li nadoknadio ili barem ublažio uzaludnost njihove smrti.

 

….. Gotovo sablasna nadrealnost prikazanih portreta, svoj referentni okvir, rekla bih, nalazi u sofisticiranom ukazivanju na razliku između onoga nekoć – života i ovoga trenutka –  zaborava. K tomu, zlokobna, nelagodna  ljepota naslikanih ukazuje i na prijelaz s onu stranu, onkraj duge, kako je Rene naslovio ovaj ciklus postajući upravo tako onaj živi srodnik s viktorijanskih fotografija, na čija se platna, kao da su i dalje živi, naslanjaju preminuli.

(Odlomak iz predgovora katalogu)
Leila Topić, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

 

Izložba je otvorena do 16.11.

 

Ulaz slobodan!

 

 O autoru:
Rene Bachrach Krištofić rođen je 1984. u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Igora Rončevića. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložaba, među kojima: EXPORTING ZAGREB ( Nacionalni Muzej Gdanjsk, Poljska, 2016), 3 Bijenale slikarstva (HDLU, Zagreb, 2015), Studija revolucije (MSU, NO galerija, Zagreb, 2015), Radoslav Putar nagrada (Galerija Galženica, Zagreb, 2014), 32. salon mladih (HDLU, Zagreb, 2014), Protest/Utopia, (Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2013), Lightning Out for the Territories (Kunsthalle Wien – project space, Beč, 2012), Made in Croatia (Nagrada T-HT, MSU Zagreb, 2011), 45. zagrebački salon (HDLU, Zagreb, 2010),

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja: Nagrada Zagrebačke banke za mlade umjetnike (Galerij@Zaba, 2011), Nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za najuspješnije diplomante (2009), Otkupna nagrada Hrvatske poštanske banke (Grand Prix HPB, 2009)