Zagrebački klezmer trio – Koncert – LIVE

/Zagrebački klezmer trio – Koncert – LIVE
Loading Events
This event has passed.

Nastupaju:
Zagrebački klezmer trio
Bruno Philipp (klarinet)
Mario Igrec (gitara)
Mladen Baraković (kontrabas)

Trajanje: 45 minuta
Ulaznice: ulaz slobodan
Upiti: jcz@zg.t-com.hr

Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja u  glazbenom žanru klezmera. Klezmer je pojam vezan uz aškenaske Židove i 18. st. Glazbeni se predložak temelji na liturgijskoj glazbi prerađenoj za društvena događanja, a karakterizira ga temeljno instrumentalna glazba s brojnim improvizacijama, elementima autohtone glazbe, minimalizacija udaraljki te rijetke vokalne izvedbe. Kao pravac u glazbi spominje se u 20. st. i smatra se pretečom jazza. Uz klezmer, trio često obrađuje i izvodi glazbu iz tradicije tanga i glazbene vrste nastale pod utjecajem folklora s istoka.

 

O glazbenicima:

Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, usavršavao se na konzervatoriju u Parizu. Solistički je nastupio s brojnim relevantnim hrvatskim ansamblima te ostvario suradnju s uglednim dirigentima i kompozitorima. Član je komornih sastava trio Solenza, Zagrebački puhački trio i Camerata Cantilly. Aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Profesor je klarineta na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Mario Igrec diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima.

Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a Status za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.

Mladen Baraković hrvatski je jazz glazbenik i kontrabasist. Nastupao je s brojnim hrvatskim, ali i svjetskim glazbenicima poput Kaya Windinga, Ursule May, Michaela Urbaniaka, Georgija Garagnana, Csabe Desea i drugih. Član je jazz sastava Boilers Quartet s kojim je u suradnji s Boškom Petrovićem objavio nekoliko albuma Some Blues, Abstract Lights i St. Miles Infirmary te sastava Boilers All Starsa s kojim je snimio album That’s It. Kao istaknuti jazz glazbenik bio je dugogodišnji član Big Banda Hrvatske Televizije. Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg kontrabasista.