O nama

/O nama
O nama2020-12-02T19:51:41+00:00

O Tjednu Izraela (od 1999. godine)

Ideja približavanja autentične židovske i izraelske kulture hrvatskoj publici postala je realnost nakon uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Izraela te otvaranja redovne avionske linije nacionalnog avioprijevoznika na relaciji Zagreb – Tel Aviv. Ovi događaji doprinijeli su interesu javnosti i osigurali nam logistiku neophodnu za realizaciju ovog programa.

Tjedan Izraela?

Tjedan Izraela je kulturna manifestacija koju Židovska općina Zagreb organizira već dvadesetjednu godinu zaredom s ciljem približavanja izraelske i židovske tradicije i kulture hrvatskoj publici. Prezentirali smo različite programe: glazbene, kazališne, filmske, književne, gastronomske, kongresne, izložbene i druge, omogućivši domaćoj publici upoznavanje s najrazličitijim aspektima židovske tradicije i ponekim od najeminentnijih svjetskih umjetnika. Projekt je predstavio najbolje židovske izvođače i izvedbe iz Hrvatske te renomirane goste iz različitih zemalja (Srbija, Slovačka, Italija, Izrael, Poljska, Francuska, Slovenija, Njemačka).

Tjedan?

U svojim je počecima koncipiran kao skup tjednih događanja u Zagrebu (unutar židovske sedmice, od nedjelje do Šabata). S godinama se broj programa povećavao, a uključene su i pozornice u drugim gradovima u Hrvatskoj: Čakovcu, Sisku, Dubrovniku, Koprivnici, Virovitici, Osijeku i Splitu te je osnovni tjedni format često mijenjan. Posljednjih je godina došlo do znatne disperzije programa, te pojam Tjedna, s obzirom na broj programa, ima neki značaj još jedino u Zagrebu, iako niti to nije pravilo.  Pojedini programi gostovali su u drugim etabliranim projektima prilagođavajući se njihovoj dinamici, poput Scene Amadeo i Cest is d’ Best.

Izraela?

Riječ Izrael upućuje na pojam iz Tore (Stari zavjet) – Am Israel koji označava potomke Jakoba, Abrahamova sina, odnosno cjelokupan židovski narod. Judaizam je širi pojam od religije i predmnijeva identifikaciju sa židovskim narodom kao cjelinom, uvijek, i svugdje u svijetu. Svaki Židov u toj cjelini predstavlja poveznicu židovske tradicije koja se proteže kroz vrijeme generacijama i stremi budućnosti. Obveza prema vlastitom narodu pri tome ne isključuje obveze prema drugim narodima, štoviše, one su jednako važne. Nezaobilazno i važno mjesto zauzima i moderni pojam Izraela kao države koja značajno podupire tradiciju i židovsku baštinu. Tjedan Izraela pokušava tu filozofiju primijeniti pružajući prigodu za upoznavanje židovske kulture i tradicije i bolje razumijevanje.